
Recyclage
Dankzij de inzameling via PV CYCLE Belgium krijgen je oude zonnepanelen een nieuw leven. Maar hoe verloopt het recyclageproces eigenlijk? Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier. De recyclage van je zonnepanelen gebeurt hoofdzakelijk in België, bij onze partners BNE Trading & Recycling (Neerpelt) en Comet Groep (Châtelet).
In drie stappen naar nieuwe grondstoffen
Het standaard recyclageproces van zonnepanelen verloopt in drie verschillende stappen: eerst worden de panelen ontmanteld, daarna worden de verschillende onderdelen geshredderd en tot slot worden de materialen gescheiden en verder gezuiverd.
-
ONTMANTELEN
In een eerste stap van het recyclageproces worden de zonnepanelen ontmanteld. Ze bestaan typisch uit vier verschillende onderdelen: het aluminium kader, de kabel, het aansluitkastje en het fotovoltaïsche paneel met de zonnecellen. De kabel en het aansluitkastje worden manueel verwijderd. Voor het aluminium kader gebeurt dat mechanisch. -
SHREDDEREN
Vervolgens worden de verschillende onderdelen mechanisch vermalen in een shredder-installatie. Het proces kan je vergelijken met dat van een papierversnipperaar. Dankzij het shredderen kunnen de verschillende materialen – bijvoorbeeld de kunststof en het koper uit de kabels – gemakkelijker van elkaar gescheiden worden. De materialen worden bovendien een stuk compacter, waardoor ze na de verwerking eenvoudiger en efficiënter vervoerd kunnen worden. -
SCHEIDEN EN ZUIVEREN
De materialen worden vervolgens zoveel mogelijk gescheiden en gezuiverd. Voor het aluminium van de kaders hoeft dat eigenlijk niet meer. Het gaat hier al om een zuivere stroom die meteen opnieuw ingezet kan worden als grondstof. Het koper en de plastics van de kabels en de kastjes worden van elkaar gescheiden in twee stromen die zonder veel bijkomende bewerkingen kunnen gebruikt worden in nieuwe producten.
De panelen zelf bestaan uit een combinatie van glas, metalen (waaronder het silicium van de zonnecellen) en plastic folie. De materialen van de geschredderde panelen worden in meerdere stappen van elkaar gescheiden en gezuiverd. De reststroom van glas en folie wordt ingezet in de cementindustrie en de wegenbouw. Daar vervangen ze andere grondstoffen, die niet langer ontgonnen moeten worden. Een gemengde fractie van glas en siliconhoudende cellen gaat naar een smelter, waar kostbare metalen worden gerecupereerd.
Globaal wordt vandaag een recyclagegraad van ruim 90% gehaald, afhankelijk van het recyclageproces.

Verwerking in België – duurzaam en lokaal
De fotovoltaïsche zonnepanelen die via PV CYCLE Belgium worden ingezameld, worden hoofdzakelijk in België gerecycleerd door twee gespecialiseerde en gecertificeerde partners. Op die manier dragen we niet alleen bij aan de lokale economie, maar garanderen we ook een duurzame verwerking volgens de regels van de kunst.
BNE Trading & Recycling
BNE Trading & Recycling is gevestigd in Neerpelt en maakt deel uit van de Multi Continental Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in de recyclage van elektrische en elektronische apparaten, van gsm’s en laptops tot huishoudtoestellen en zonnepanelen. Er werken ongeveer dertig mensen, waarvan er een zestal fulltime instaan voor de ontmanteling en de recyclage van zonnepanelen.
Meer informatie vind je op www.mcgroup.be .
COMET Groep en Recma
COMET Groep is een familiebedrijf gespecialiseerd in de verwerking en verkoop van metalen, gevestigd in Châtelet. Voor de ontmanteling van de zonnepanelen werkt het bedrijf samen met Recma uit Seraing. Via het samenwerkingsverband Solarcycle investeren de twee bedrijven ook in de ontwikkeling van nieuwe en duurzame recyclagetechnieken voor zonnepanelen.
Meer informatie vind je op www.cometgroup.be en www.recma.be .
