PV CYCLE Belgium kiest resoluut voor een lokale en duurzame verwerking van de zonnepanelen die in ons land ingezameld worden, bij voorkeur door Belgische bedrijven. Een van die partners is BNE Trading & Recycling uit het Limburgse Overpelt. “Dankzij de best beschikbare technieken bieden we de best mogelijke oplossing voor het stijgende aantal afgedankte zonnepanelen dat op de markt komt,” zegt Lien Riepen van BNE Trading & Recycling.
BNE Trading & Recycling maakt deel uit van de Multi Continental Group. Het bedrijf opende in 2018 een recyclagelijn voor zonnepanelen en andere elektrische en elektronische toestellen. De installatie vertegenwoordigt een investering van zes miljoen euro en kan tot 60 ton e-waste per dag verwerken. Multi Continental Group is gevestigd in het Nolimpark in Overpelt en stelt een kleine 30 mensen tewerk, waarvan er een achttal fulltime instaan voor de ontmanteling en de recyclage van zonnepanelen te BNE Trading & Recycling.
Enorme toevloed van zonnepanelen
“We hebben de afgelopen jaren een enorme toevloed gezien van afgedankte zonnepanelen en we verwachten dat de volumes alleen maar verder zullen stijgen,” zegt Lien Riepen. “De eerste generatie zonnepanelen hebben inmiddels het einde van hun levensduur bereikt en worden volop vervangen. De levenscyclus van de panelen is bovendien ook korter geworden. De nieuwe generatie zonnepanelen zijn een pak goedkoper en het rendement is enorm gestegen, waardoor het ook interessanter wordt om oude panelen sneller te vervangen.”
Die evolutie maakt het des te belangrijker om al die oude toestellen zorgvuldig te recycleren en de materialen een nieuw leven te geven. “Grondstoffen worden steeds schaarser, zeker hier in Europa. Ons recyclageproces is dan ook gericht op een maximale recuperatie van materialen, zodat die opnieuw ingezet kunnen worden in de circulaire economie.”
Zuivere en meteen inzetbare materialen
In een eerste stap van het recyclageproces worden de zonnepanelen manueel ontmanteld. “We verwijderen de kabels, de kastjes en het aluminium kader. De kabels en kastjes worden vervolgens geshredderd zodat we het koper en de kunststoffen netjes van elkaar kunnen scheiden. Ook de aluminium kaders gaan in onze shredder-installatie,” legt Lien Riepen uit.
“Het resultaat zijn drie zuivere stromen die door onze afnemers – allemaal Belgische bedrijven – zonder veel bijkomende stappen opnieuw kunnen ingezet worden om nieuwe producten te maken. Zo gebruikt een van onze partners het plastic van de kabels om voetstukken en ballasten te maken voor omheiningen.”
Het ter plaatse shredderen van de materialen heeft overigens een belangrijk bijkomend voordeel. “Het transport verloopt een stuk efficiënter omdat de vrachtwagens optimaal gevuld kunnen worden. Dat is niet alleen interessant vanuit economisch standpunt, maar bespaart ook heel wat CO2-emissies. Zo reduceren we ook de impact van onze eigen activiteiten.”
Vervanger voor nieuwe grondstoffen
De zonnecellen zelf bestaan uit een combinatie van glas, metaal en folie. “Ze worden eveneens geshredderd in onze installatie. Deze gemengde stroom kunnen we echter zelf niet verder scheiden,” zegt Lien Riepen. “Die gaat daarom naar een smelter waar de metalen gerecupereerd worden als nieuwe grondstof.”
Voor het glas van de panelen ligt dat iets moeilijker. Het bevat meestal een stof – antimoon – die het gerecycleerde glas zwart doet uitslaan, waardoor het niet geschikt is om bijvoorbeeld glazen flessen mee te maken. “Het glas en de folie worden daarom ingezet in de cementindustrie en de wegenbouw ter vervanging van andere grondstoffen. Omdat op die manier nieuwe grondstoffen uitgespaard worden, ontvangt de eindverwerker voor deze fractie een grondstoffencertificaat van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).”
“Uiteindelijk kunnen we dankzij onze recyclageprocessen zo goed als alle materialen opnieuw in de economie brengen,” besluit Lien Riepen. “Alles blijft bovendien in eigen land, we exporteren niets. Zo vermijden we transport over lange afstanden én zorgen we ervoor dat de afgedankte zonnepanelen ook onze eigen economie opnieuw ten goede komen.”
Meer info over de Multi Continental Group vind je op de website www.mcgroup.be.